Brancusi e fruntea

Tuesday, March 18, 2008

















Si la propriu, si la figurat.
Este pe locul intai in topul celor mai importanti 500 artisti ai secolului XX initiat de galeria de arta Saatchi din Londra.

Ma bucura pentru ca e un roman. Dar ma bucura si mai tare pentru ca am crescut auzind de Brancusi, vazand cum se fac schite ale sculpturilor lui si asistand la crearea de mini sculpturi ale operelor lui care ajungeau sa stea pe o noptiera.
Am mai vazut si celebrarea nasterii sau mortii lui(pe langa cele ale lui Eminescu, Nichita, Creanga samd). Si am auzit discutii despre viata, opera, plecarea din tara si despre refuzul romanilor de a-i accepta mostenirea lasata. Pentru ca a emigrat. Acum mostenirea apartine statului francez, care a acceptat sa mute atelierul in muzeu.

Nu stiu cate as fi in stare sa fac pentru a ma simti mai apropiat.
M-as putea culca cu Domnisoara Pogany, as putea inabusi Strigatul, impusca o Maiastra, vopsi Negresa Blonda, taia Cocosul sau creste Nou-nascutul. As putea prinde Pestele, trezi Muza Adormita sau fini Coloana Infinitului. Sau as striga la Masa Tacerii.

Am strigat.
Dar am strigat pe www.saatchi-gallery.co.uk, votand.

2 comments:

Anonymous said...

Brancusi nu ar fi avut nicio sansa de afirmare daca nu pleca din tara asta la timp. Cu siguranta acum nu ar fi fost in acel top. Romania nu a contribuit cu nimic la formarea lui ca artist asa ca nu-l merita.
Nu degeaba restul planetei il cunosc pe Brancusi ca fiind francez sau cel mult francez de origine romana. Si nu este numai cazul lui Brancusi.

robin simion said...

Noi ne-am cam batut joc de tot ce am avut mai bun. Avem o abilitate deosebita in sensul asta.

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro