Luna la perigeu = groaznic?

Wednesday, March 9, 2011



De câteva zile au început scenariile fataliste pe marginea apropierii Lunii de Pământ.

Faptul că se apropie nu este o noutate. Luna are o orbită eliptică în jurul Pământului. Când e cel mai departe este la apogeu și când este cel mai aproape este la perigeu.

Când este aproape o vedem cu 15% mai mare și cu 30% mai strălucitoare. Ca și în 2004.



Luna trece în fiecare an de mai multe ori la 357.000 de km distanță. Să nu ne panicăm doar pentru că acum va trece la 356.600 de km. Ultimele două dăți când a trecut la 356.500 au fost in 1992 și 2005. Nu-mi aduc aminte ca în ianuarie 2005 să se fi întâmplat ceva groaznic. Și nici în ianurie 1992.

Mulți fataliști spun ca tsunami-ul din 2005 a fost "doar cu două săptămâni" înainte de perigeu. Care perigeu nu a fost așa aproape ca cel de acum. Și două săptămâni, în condițiile în care Luna face un traseu complet in 30 de zile, este o perioadă foarte mare. Astea sunt legături făcute de dragul ratingului.

Cercetătorii serioși spun, evident, că nu e cazul să ne panicăm și că nu se așteaptă la cutremure și erupții. Normal că vor fi presiuni în scoarță discret mai mari în anumite zone, dar asta se întâmplă mereu, că doar datorită Lunii avem flux și reflux.

Mai bine i-am mulțumi Lunii pentru axa stabilă pe care ne-o conferă. Fără ea, aia da tragedie!

Eu, un cercetător serios, recomand să ne ținem în brațe și să admirăm Super Luna, să mergem la Observatorul Astronomic și să nu ne uităm la tocșouri fataliste de acum până pe 19.

2 comments:

Roxana said...

Deci, domnule cercetator serios, doar pana pe 19 martie avem parte de o luna mare cat o zi de post? Nu de alta da chiar vreau sa trec pe la observatorul astronomic si vreau sa nimeresc si-o noapte fara norsiori pe cer..nah..sunt pretentioasa!

robin simion said...

Pe 18, 19 si pe 20 o sa fie cel mai aproape si o sa fie pe cer toata noaptea.

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro