Când fotică, nu fotache

Wednesday, March 2, 2011























Vorbim despre eliberarea convulsivă a aerului din plămâni, prin gură și prin nas. Adică strănut. Cauzat de particule străine care irită mucoasa, de infecții virale, de rinite, de alergii șamd.

Vreau să insist pe altă cauză. Cea fotică, dată de lumină.
Știți senzația aia dementă când îți vine să strănuți dar nu poți. Uneori ajută dacă te uiți la lumină sau spre Soare. Se pare ca 1 din 3 oameni reacționează la lumină. Eu sunt 1 din 3.

Care mecanism ne face să strănutăm dacă ne uităm la o lumină puternică?
E foarte simplu: habar nu avem!

Știm sigur că strănutul fotic este genetic. Dacă uitatul la soare te ajută să strănuți, sigur îl ajută și pe unul dintre părinți.

Mai știm că, într-un mod ciudat și necunoscut, semnalele de la ochi la creier ajung și la zona care se ocupă de strănut. Adică în momentul în care creierul primește semnalul de a închide mai mult irisul, din cauza luminii puternice, i se spune să și strănute. Cine și de ce îi spune, iar nu știm.

O teorie spune că strănutul este mai degrabă un atavism. Un obicei care folosește animalelor care se bazează pe miros. Dacă vă uitați la un câine o să vedeți că stranută doar pe nas, fapt care duce la eliminarea iritanților. Marea majoritate a oamenilor strănută pe gură. Deci șanse mici să ajute într-adevăr.

Strănutul este un fenomen foarte puternic. Tot corpul este zguduit.
Aerul care iese din plămâni are între 180 și 1000 km/h. Poate fi responsabil de multe efecte secundare.
Dureri de spate, accentuări ale unor răniri existente în zonă. Poate provoca chiar și hernia de disc. Chiar am întâlnit un caz de hernie de la strănut.
Fracturi în cazul celor cu osteoporoză.
Ruptură de aortă atunci când hipertensiunea arterială este deja o problemă.
Întinderi musculare, în special ale mușchilor intercostali.
Dislocarea coastelor.

Dacă inspirați și expirați adânc reduceți riscul strănutului iminent. Vă mai puteți prinde cu degetele de piramida nazală sau vă puteți ține respirația până numărați la 10. Sper că nu este niciun analfabet că atunci va dura mult. Poate prea mult.

Hapciu!

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro