Poți merge la închisoare, ți se poate restricționa accesul la internet și multe situri care îți plac pot fi închise: Google, Facebook, YouTube, Yahoo!, Wikipedia, Blogger, Twitter, Linkedin, eBay, WordPress, Bing, Tumblr șamd.
S-o luăm cu începutul:
ACTA înseamnă Anti-Counterfeiting Trade Agreement (Acordul comercial de combatere a contrafacerii).
ACTA este este un tratat comercial plurilateral propus ca răspuns la „creșterea globală a comerțului cu bunuri contrafăcute și lucrări protejate de drepturi de autor”.
Sună bine, poate. Ei bine, nu este!
ACTA ar trebui să stabilească un nou cadru legal internațional căruia țările i se pot alătura voluntar și ar stabili un corp de guvernămînt propriu, în afara instituțiilor internaționale deja existente precum Organizația Mondială a Comerțului sau ONU.
Negocierile ACTA sunt purtate în secret și nu sunt conduse de nici o organizație internațională.
Deși titlu tratatului sugerează că înțelegerea acoperă doar contrafacerea bunurilor fizice (cum ar fi medicamentele), acordul va avea un domeniu mai larg, incluzînd infracțiunile privind încălcarea drepturilor de autor în contextul „distribuției prin internet și tehnologia informației”.
Documentul scurs include o clauză de obligare a furnizorilor de servicii internet să ofere informații despre suspecții de încălcare a copyright-ului fără mandat judecătoresc, facilitînd astfel industriei muzicale intentarea de procese și suspendarea siturilor necomerciale de BitTorrent precum The Pirate Bay.
Articolele din ziare indică faptul că acordul propus ar da dreptul autorităților care răspund de securitatea aeroporturilor și a frontierelor internaționale să facă cercetări din oficiu ale laptopurilor, playerelor MP3 și telefoanelor mobile pentru a descoperi conținut multimedia piratat. Călătorii ar primi o amendă și li s-ar confisca sau distruge aparatele.
Pe scurt, dacă vei pune pe blog (sau pe facebook sau pe youtube) o melodie, sau o rețetă, sau o filmare în care apare un logo sau o trupă, o idee sau orice informație luată de pe un site de știri de exemplu, vei fi amendat, nu vei mai avea aces la internet și chiar vei fi putea fi trimis la închisoare.
După ce vei fi descoperit că ai dat share vei fi supravegheat îndeaproape. Tot ce faci pe internet și pe telefon. Astfel vor fi supravegheați și prietenii tăi, și familia.
Furnnizorul de internet va deveni o poliție pentru că va fi obligat să verifice fiecare pachet de informații care vine sau pleacă de la tine.
Explicație video
Apropo, cu ACTA în vigoare nu aș mai putea pune link-ul de mai sus fără să risc sancțiuni.
Îți pasă de ce ți-am spus mai sus?
Sâmbătă 11 februarie au loc demonstrații de protest în toată Europa. În România vor fi proteste în 15 orașe. În București va fi la Universitate, între 17- 22.
Links:
http://www.facebook.com/events/178989628875856/
http://www.facebook.com/spune.nu.acta
0 comments:
Post a Comment