Stiti voi treaba cu mintea umana care face niste lucruri pe care nu le-a deslusit nimeni pana acum. Vreau sa ma refer acum la unele dintre greselile pe care le face.
Greseala celui pasionat de jocuri de noroc
E atunci cand crezi ca probabilitatile sunt afectate de lucruri deja intamplate. Nu e asa. Chiar daca arunci o moneda de un milion de ori si pica pajura, sansele de a pica pajura si data viitoare sunt aceleasi: 50%. E genul de probabilitate care nu se schimba.
Se aplica si la ruleta: daca de trei ture incoace a fost negru, trebuie sa vina rosu. Nu. Sansele sunt aceleasi: 47.37%.
Deci daca nu ai avut erectie de trei ori, nu inseamna ca a patra e cu noroc.
Reactivitatea
Este tendinta oamenilor de a actiona diferit atunci cand sunt priviti. S-a facut un test in anii '20. Anumite sectii ale unei fabrici au fost iluminate mai puternic. Rezultatul a fost spectaculos. Productivitatea a crescut enorm. Totusi, cand s-a terminat studiul, productivitatea a revenit la nivelul dinainte.
Mai e si o vorba: esti ala care esti cand nu te vede nimeni. Adica daca scuipi pe jos cand esti singur, dar nu si pe b-dul Magheru (cand esti cu o tipa), nu inseamna ca tu nu scuipi pe jos.
Pareidolia
Cand lucurui banale ti se par extraordinare. De exemplu Cristosi vazuti in felii de paine, in jumatati de cartofi sau in urmele unei masini. Sau draci vazuti in exploziile de la turnurile gemene. In sensul asta a fost facut testul Rorschach, cu pete de cerneala. Asa se poate determina starea mentala a unui individ.
- Ce vezi aici?
- Un tip cu un cutit care imi vrea raul. Si portofelul.
- Bine, e perfect. Xanax si Haldol de trei ori pe zi.
Profetia auto-declansatoare
Cand spui simt ca o sa fie nasol la birou. Te duci intr-o stare proasta, nu te mai intelegi bine cu colegii si sefii, nu-ti mai pasa de munca, scade productivitatea, si, evident, ajunge sa fie nasol la birou. La fel si cu relatiile.
Un alt exemplu este pe pietele de capital: un investitor crede ca anumite actiuni vor creste, cumpara multe, altii cred ca stie el ceva, cumpara si ei. Asa ca pretul lor creste.
Cum spun si ezoteristii. Modul in care gandesti atrage lucuri similare acestuia. Un milion de euro, un milion de euro, un milion de euro.
Efectul halo
Contaminarea intregii personalitati a unui individ plecand de la o singura trasatura.
Daca un subaltern a intarziat doua zile la birou si decid ca este nepasator si lenes. Dar nu ma gandesc la alte posibilitati. Poate are copilul bolnav, poate i s-a stricat masina sau poate l-a oprit politia. Adica lucuri pe care nu le putea controla si care nu il fac lenes si nepasator.
Mentalitatea de turma
Ah, ce ma enerveaza asta! E cand faci ce face toata lumea sa nu intri in conflict sau sa nu pari fraier. De-asta sunt anumite haine la moda. Cum au fost pantalonii bufanti. Sau chica la barbati.
Am si un exemplu personal. Am refuzat sa ma imbrac in club cu camasa si pulover en coeur. Toata lumea era imbracata la fel! Acum se poarta camasa in club. De ce trebuie sa ma imbrac la fel ca ceilalti? Unde este personalitatea fiecaruia? Cum unde, in mentalitatea de turma.
Non-conformismul
Cand totul trebuie facut invers decat ti se spune. Tinerii sunt adeptii preponderenti ai acestei greseli. Tu vrei sa fii liber, sa fii matur, sa iei singur decizii.
Aici se practica de multe ori psihologia inversa. Spune-i unui copil sa faca inversul a ceea ce vrei sa faca, de fapt, si s-a rezolvat.
Discountul hiperbolic
Este preferarea unui castig mai mic si imediat decat a unuia mai consistent dar mai indepartat.
Lucru de care profita loteriile, de exemplu. Iei 130 de milioane in rate anuale timp de 10-20 de ani sau iei 40 de milioane acum? Grea decizie.
Escaladarea angajamentului
Tendinta oamenilor de a sustine cauze pierdute. O afacere in care ti-ai bagat economiile, nu merge, dar te imprumuti in continuare si faci eforturi. In loc sa limitezi pierderile si sa o lasi.
Efectul placebo
Efectele produse de substante complet ineficiente doar pentru ca oamenii cred in ele. Li se dau bolnavilor pastile din zahar sau din faina si boala se vindeca, sau se amelioreaza considerabil.
Am un exemplu in care cred cau tarie. Cand se spune de deochi. Am observat ca se deoache doar cei care cred in deochi. Aceiasi se si desdeoache chiar si prin telefon. In familiile care nu cred, nu exista asemenea fenomene.
Exista si inversul: nocebo. Cand ai efecte nedorite de la substante inerte.
Sa-mi dati un mail de deochi ca ma simt cam rau.
1 comments:
la non-confirsm pot sa confirm cu tarie:)) ca si eu eram exact la fel, faceam totul exact pe dos pana ai mei s-au prins si au inceput sa-mi zica exact ce voiam eu sa aud, sa fac tot ce imi trecea prin cap. a fost amuzant o perioada scurta de timp, dar dupa cand chiar am inceput sa le gandesc eu mi-am dat seama ca nu e chiar asa:))
Post a Comment