Shawarma, Chawarma, Schawarma, Shwarma, Shuarma, Shawerma, Shoarma, Schwarma, Shoermeh, Siaorma sau Shaorma. In araba شاورما si in ebraica שווארמה.
Numele i se trage din turcescul çevirme, care inseamna rotire sau care se invarte.
Sosurile folosite sunt: tahini sau tahina, pasta din seminte de susan prajite si amestecate cu zeama de lamaie sau unul care se numeste amba, facut din mango murat.
Felul asta de mancare are o reputatie proasta. Auzi oameni care se gratuleaza cu un sincer shaormistule. Sau se spune in gluma, cand e vorba de mers la masa, mergem la o shaorma?
Felul asta de mancare are o reputatie proasta. Auzi oameni care se gratuleaza cu un sincer shaormistule. Sau se spune in gluma, cand e vorba de mers la masa, mergem la o shaorma?
M-am tot gandit, de unde reputatia asta proasta?
Mi-am si luat shaorma de cateva ori in ultima vreme. Nu am pus sosuri pentru ca la noi sunt niste mizerii: maioneze, maioneze cu usturoi si ketchup.
Deci ce e rau? Ea contine lipie (care e paine fara drojdie), carne de pui/vita/miel (depinde de locatie), castraveti murati, rosii, varza rosie/alba, patrunjel, ceapa si cartofi prajiti. Daca ii scoti si cartofii prajiti este chiar dietetica. Ma rog, eu i-am lasat, cu toate ca nu sunt mare fan. La cat sport fac nu apuca sa se depuna undeva. Si la cat de rar mananc, nu conteaza.
Am si identificat problema: este mancata prea des, cu multe sosuri mizerabile de catre oameni care nu fac deloc miscare si care oricum mananca mai mult decat le trebuie.
O alta parte a problemei cred ca sta in felul cum se mananca. Risti sa te murdaresti la gura, pe maini, si pe haine. Deci oamenii au tendinta de a se feri de riscul asta. Nu mi se pare tragic. Eu mi l-am asumat.
Alta parte tine de incredere: cat de bune sunt ingredientele, de cand este carnea si cat de spalati pe maini sunt shaormarii.
Evident, mai este si dimensiunea: cand iti iei una mare si o infuleci in 2 minute, arati ca un goriloi. Eu mi-am luat mica si este mai mult decat decenta.
Sa nu uitam ca se mai mananca la 5 dimineata de catre oameni beti ranga, care merg imediat si se culca. Aia nu e bine.
In concluzie sunt temeri care nu sunt legate de mancarea in sine, ci de obiceiuri de preparare si de consum. Asa a ajuns un fel de mancare absolut decent sa fie blamat, ponegrit si poreclit.
Sa ne mai gandim un pic.
UPDATE: Iată și părerea oficială a unui specialist. Violeta Stolea, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.
"...carnea friptă nu este dăunătoare. Castraveții murați, lipia, varza alba, nu sunt dăunătoare, va trebui însă să aveți grijă la maionezele și la diversele sosuri adăugate. Și la cartofii prăjiți care cu siguranță nu sunt sănătoși."Exact ce spuneam și eu. Mă fac nutriționist!
3 comments:
Calin nu va mai fi prieten cu tine daca citeste articolul. Ar fi mai bine sa-l stergi de pe blog si cumva si din cache de la Google. :)
Eu cred cu tarie ca e de acord cu ce spun eu. Si nu vorbim despre o lume vegetariana ci despre lumea asta, in care traim. ;)
Decat tampeniile de la "mec" prajite in ulei, mai buna e o shaorma. Faptul ca orice categorie de oameni o consuma, ar trebui sa dea de gandit ca e un produs accesibil si destinat oricui. Normal ca fiecare o mananca in felul lui, asta nu inseamna ca alimentul e de vina. Sau daca x mananca o shaorma hai sa nu mai mananc pt.ca asa ceva mananca numai x. Sau mananc chair daca nu-mi place doar pt ca x e o personalitate. Cu o asemenea mentalitate ingradita de prostie se pierde libera alegere, si asa ajung unii oameni sa traiasca dupa regulile altora, pt.ca ori ii imita, ori se feresc sa faca ceea ce fac altii, si astfel niciodata nu fac doar ce vor ei.
Post a Comment