Șapte lucruri pe care le facem greșit, cică (3)

Tuesday, April 19, 2011


Azi - Nașterea



Dacă ne uităm la vertebrate vedem că nasc destul de lejer, natural. Am putea crede că dacă dobitoacelor le iese bine, nouă, oamenilor, trebuie să ne iasă perfect. Doar suntem inteligenți, evoluați, creativi.

Nu e așa. Majoritatea femeilor nasc întinse pe spate și cu picioarele ridicate. Se pare că este cam cea mai proastă poziție posibilă, în afară de lipirea unei întregi role de scotch în jurul picioarelor.

Organizația Mondială a Sănătății a numit poziția clasică de naștere "evident dăunătoare" și a recomandat eliminarea ei.

În poziția asta copilul se luptă cu gravitația și nu are prea mare chef, mai ales că este într-un mediu unde se ocupă altcineva de respirația și de alimentația lui. Rezultă un travaliu dificil, cu probleme.

Se mai adaugă și "împinge, împinge", care dăunează perineului, mărește durerea și reduce cantitatea de oxigen care ajunge la făt.

Tot OMS a recomandat ca femeia să se poată mișca în timpul travaliului și să găsească singură poziția cea mai potrivită.

Se pare că "pe vine" este poziția cea mai potrivită. Gravitația ajută și pelvisul de deschide cu 10% mai mult.

Deci nu suntem mult mai tari decât animalele.

Celor care s-au oripilat le urez o naștere ușoară. :))

1 comments:

Roxana said...

O stiam pe-asta, am citit in revista ONE despre o tipa care a nascut acasa in pozitia recomandata de tine, printre altii, si povestea cum, ducandu-se la spitale si intreband daca poate sa-si aleaga pozitia de nastere, doctorii i-au spus NU fiindca acea pozitie "pe vine", este incomoda pentru dumnealor...ca nu mai vad ei ce se petrecere la viitoarea mamica intre picioare....ca si concluzie, viitoarele mamici trebuie sa se adapteze sistemului, si nu invers...o sa mergem sa nastem pe camp, probabil e mai comod :)

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro