Șapte lucruri pe care le facem greșit, cică (2)

Monday, April 18, 2011


Azi - Respirația


Dacă citești asta înseamnă că ai reușit să respiri până acum. Doar că sunt mari șanse să o faci greșit.

Mergi la oglindă și trage aer adânc în piept. O să vezi cum ți se ridică umerii și cum ți se umflă pieptul. Pare normal, că acolo sunt plămânii. Nu e chiar așa.

Majoritatea oamenilor respiră toracal. Adică o formă de respirație superificală în care se folosește doar partea de sus a plămânilor. Culmea e că majoritatea vaselor de sânge care preiau oxigenul sunt în partea de jos a lor. Așa că ajunge mai puțin oxigen în corp și, ca urmare, respirăm mai des decât e natural.

Respirația toracală afectează echilibrul între oxigen și dioxid de carbon din sânge și poate duce la dureri de cap, oboseală, anxietate și chiar la atacuri de panică. Conform unui expert, sunt mari șanse ca cei care respiră așa să aibă palme transpirate, dificultăți în a se relaxa, senzația de durere mai intensă și oboseală generală.

Cum ar trebui?

Dacă te uiți la nou-născuți o să vezi că li se mișcă abdomenul când respiră. Este respirația normală, abdominală. Pe măsură ce creștem trecem la respirația mai puțin eficientă, cea toracală. Poate și din motive "trendy", să nu ni se umfle burta când respirăm și să părem mai supli?

Ca exercițiu, umflă doar abdomenul când inspiri și încordează-l când expiri. O să primiești mai mult oxigen, respirația o să fie mai relaxată, o să obosești mai greu și o să ai tensiunea arterială mai mică.

Așa că expresia "am venit într-un suflet" poate însemna că vii de departe.

3 comments:

Irina said...

Cred ca un exmeplu de respiratie corecta face Shakira in La Tortura!:P

Gabi Simion said...

http://www.marksdailyapple.com/how-to-breathe-correctly/
...esti plagiat...

robin simion said...

bine... sunt milioane de situri care scriu despre asta :)))

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro