Șapte lucruri pe care le facem greșit, cică (1)

Thursday, April 14, 2011


Azi - Dușul


Suntem învățați de mici să facem duș în fiecare zi, să folosim cantități impresionante de săpun și un burete abraziv. Asta ca să scăpăm de miros, de microorganisme și de pielea moartă.

Dacă nu te speli poți să spui adio întalnirilor și avansărilor la serviciu.

Bun, am făcut duș și putem ieși în societate. Doar că apa fierbinte, săpunul agresiv și loofa abrazivă înlătură stratum corneum. Zona de la suprafața pielii, formată din celule moarte. Asta face ca celulele vii să fie expuse, provocându-le afecțiuni.

În trecut oamenii făceau duș mai rar dar habar nu am dacă aveau pielea mai sănătoasă. Cert este că nici cu instrumentele de azi, bacteriile nu sunt exterminate de pe suprafața corpului. Am vazut și un documentar pe tema asta. Doar le mutăm dintr-o parte în alta a corpului.
O colonie de bacterii de pe zid poate ajunge pe fesa ta dreaptă. O alta, de pe picior, ajunge pe cap. Din cauza asta, multe spitale nu dau voie chirurgilor să facă duș chiar înainte de operație.

S-a demonstrat că nu există diferențe măsurabile în numărul de colonii de microorganisme, indiferent cât de des te speli.

Cel mai bine e să folosim apă caldă (nu fierbinte), săpun mai puțin agresiv și cremă hidratantă. Cred că e și mai plăcut dacă se face în doi treaba asta.

Eu am zis, nu știu dacă îmi și rezultă să schimb ceva.

5 comments:

carbonaru said...

Imi asum riscul de a face lucrurile gresit. Adica sa fac dus in fiecare zi.

Irina said...

I'm having second thoughts on this shower "habit"!:P Dar....spre linistea tuturor am aflat astazi de la o emisiune intreagaaa despre bacterii ca avem 1000 de tipuri de bacterii pe cm2 de piele.
E ok zic si daca mai si spalam din ele !

robin simion said...

e perfect sa le spalam, doar ca nu o sa scapam de ele niciodata :))

Irina said...

:))Si e de bine, e de bine si sa nu scapam de ele, asa am auzit! Ca unele sunt folositoare:P Oh, bacteriile...as putea acum vorbi ore intregi despre ele=))

robin simion said...

te rog!

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro