Vine sfârșitul lumii. Sau nu.

Monday, February 7, 2011

























Comparație între ce spun credulii și ce spun scepticii.

creduli: Surse arheologice, numerologice și mitologice mayașe indica 2012 ca sfârșit al lumii.
sceptici: Sunt doar interpretări ale unui calendar mayaș și sunt respinse ca fiind pseudoștiință.

creduli: Cel mai lung calendar mayaș are 5.125 de ani și se termină în 2012, ceea ce semnifică sfârșitul unui mare ciclu și sfârșitul lumii.
sceptici: Inclusiv cei care cred se contrazic în date și diferite orașe mayașe aveau calendare diferite. La unii ajungeau la 7.886 de ani. Au fost găsite predicții ale lor și pentru perioada de după terminarea calendarului. Ei celebrau sfârșiturile ciclurilor.

creduli: Textele mayașe sunt pline de referințe la 2012.
sceptici: Singura referință la 2012 este sculptată pe un singur monument găsit la Tortuguero, Mexic. Oraș care avea calendarul cel mai lung, de 7.886 de ani. Deci nu se potrivesc datele.

creduli: Un expert în cultura mayașă, profesorul Cole, spune că "Armaggedon îi va copleși pe oameni și tot ce există".
sceptici: Descendenții mayașilor spun că "apocalipsa" este un concept care nu are legătură cu credințele mayașe.

creduli: Aztecii și toltecii știau și ei despre 2012.
sceptici: Nu există dovezi arheologice care să ateste că 2012 este relevant și pentru alte culturi din America Centrală.

creduli: În 2012 se completează un ciclu celest de 26.000 de ani.
sceptici: Adevărat. Dar peste 36 de ani, nu într-o singură zi. Oricum, este un eveniment astral comun.

creduli: Pe 21 decembrie 2012 este un moment unic în care ecuatorul Pământului, cel al Soarelui, și cel al Galaxiei se aliniază în mod miraculos.
sceptici: Așa, și? Cea mai exactă aliniere s-a întâmplat deja în 1998.

creduli: În 2012 Pământul va trece prin centrul galactic.
sceptici: Pe bune? Suntem la 24 de ani-lumină de el. Următoarea trecere va fi peste 27 de milioane de ani.

creduli: Nărăvașa planetă Nibiru (sau Eris, sau Planeta X) vine să distrugă Pământul în 2012. Are o orbită de 3.600 de ani și va intra în curând în sistemul solar.
sceptici: Nu au foste detectate asemenea planete. Și Eris este o planetă pitică, mai mică decât Luna, care se află acum dincolo de Pluto, cam la 16 miliarde de kilometri. Orbita sa nu o va mai aduce în interiorul sistemului solar.

creduli: Deși astronomii urmăresc planeta asta, informația este ținută la secret. Este o conspirație mondială.
sceptici: Eris n-are legătura cu Nibiru. Nici ca distanță, nici ca orbită, sau prin altă proprietate. De-aia nu vorbim despre ea.

creduli: Lumea va fi distrusă de inversarea polilor. Întreaga mantie a Pământului se va mișca pe parcursul unor zile, chiar ore, inversând polii. Vor fi cutremure și tsunami enorme.
sceptici: Inversări bruște ale polilor sunt imposibile. Polii se modifică tot timpul, cam cu un grad la 1 milion de ani.

creduli: Inversarea geomagnetică va devasta planeta. O furtună solară va slăbi câmpul magnetic și va inversa polii. Lumea va fi distrusă.
sceptici: O inversare magnetica e puțin probabila și nu va devasta nimic. Ultima inversare a fost acum 780.000 de ani. Ea durează vreo 5.000 de ani și nu începe la o anumită dată. Nu este distructivă, se inversează polii și gata.

creduli: O furtună solară va arde suprafața Pământului. Va întrerupe curentul electric și va fi haos.
sceptici: Varfuri ale activității solare au loc cam la 11 ani. Dacă va fi următoare mai puternică decât orice a fost până acum, va deregla sateliții si telefonia mobilă.

Să nu uit: eu sunt sceptic.

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro