Un cutremur așteptat

Saturday, February 12, 2011

Cred că chilienii s-au cam prins cum e cu cutremurele.
Pe 31.01.11 a apărut știrea care spunea că se așteaptă la un cutremur de mare intensitate în viitorul apropiat. Intensitatea va fi între 7 și 8 grade.



















































Unsprezece zile mai târziu a venit și cutremurul. A fost în viitorul apropiat, a fost în Chile, a fost de 7 grade.

























Nu au fost raportate daune sau victime. Normal.
După cutremurul din 1960 (de 9.5 grade), au intrat băieții în sala de teste de cutremur și au exersat cu mai multe tipuri de betoane și de armături. Când au ajuns la ce trebuia, au dat lege: de acum se construiește numai așa!
Pe sistemul coloane puternice, grinzi fragile. Grinzi care se pot fisura și rupe (disipând mare parte din energia cutremurului) dar coloane din beton armat pe structură de oțel care țin clădirea în picioare.
























Mă ia cu frunicături când mă gândesc la complexurile rezidențiale făcute pe repede-înainte și cu economie de materiale în ultimii 10 ani. Am un prieten care cunoaște domeniul și mi-a explicat cât beton pleca din balastieră și cat de subțiat ajungea la șantier după ce se mai furau niște metri cubi pe drum.

Am putea să-i întrebăm pe chilieni. Nu cred că nu ne-ar împărtăși. Doar am văzut și un documentar în care se arăta cam tot ce au desoperit.

Dar națiunea română e o națiune mândră, care nu vrea să pară slabă în fața sălbaticilor de peste ocean.
Națiunea română va vrea să pară vie la următorul cutremur mare.

Cine face un pariu?

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro