Îndoctrinarea religioasă în școli

Monday, February 14, 2011
























Mare este grădina îndoctrinării. Grădină în care copiii nu mai au dreptul să compare, să cântărească alternativele. Li se bagă pe gât religie la școală.

Maniera actuală de predare a religiei corespunde perfect definiţiei îndoctrinării:
- predarea se face de o manieră confesională, oferindu-se o singură viziune asupra fenomenului religios
- se urmăreşte izolarea copiilor de orice concepţie alternativă prin sfaturi de genul "Să ne alegem prieteni credincioşi!" sau prin catalogarea drept "păcătoşi" a celor "care cred altfel decât ne învaţă Biserica Ortodoxă"
- profesorii de religie fiind la cheremul cultului respectiv (şi al structurii teritoriale locale în special), trebuie să respecte întru-totul dogma bisericească; în caz contrar li se poate retrage avizul şi îşi pierd automat locul de muncă

Şi mai grav, copiilor, inclusiv celor din clasele primare, li se repetă obsesiv despre "păcat", "iad" şi "diavoli", inducîndu-li-se ideea că nerespectarea cu stricteţe a "poruncilor" îi condamnă la "osânda veşnică".

Uite unde s-a ajuns:

2 comments:

Gabi Simion said...

N-au orele de religie o importanta prea mare...mai degraba sunt unii prea batuti in cap.

Anonymous said...

Foarte bine! :D

Toate religiile sa fie supuse modelului elvetian!

exemplu concret:
1. musulmanii - fara minarete la moschei
exemplu abstract:
2. evreii - temple fara geamuri si fara citate din tora pe ziduri
etc etc etc

Lasand gluma, ...

Religia cred ca trebuie sa fie o materie optionala, eventual elevul sa aiba de ales intre religie si filozofie sau alta materie similara.

Izolarea oricum se invata de acasa (un mare minus!) si aici contribuie toate familiile atat crestini cat si evrei sau musulmani.

Si in final nu pot sa nu ma intreb daca era vorba de alta religie, sa zicem Iudaism ar mai fi avut curaj societatea civila sa initieze o astfel de campanie ;)

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro