Furtuna solară ne rupe trunchiurile cerebrale?

Thursday, February 17, 2011

Nu e chiar așa. Motivele - în subsolul postului.

Astăzi o să mai învățăm câte ceva. Noi, ca omenire.
Pentru că Soarele a facut un fleoșc marți dimineață. Fleoșcul este ilustrat mai jos.




















A fost cel mai puternic fleoșc din 2006 încoace, și primul de categorie X (adică dintre cele mai nervoase) din actualul ciclu solar (știți voi, alea de 11 ani). Ciclu care se estimează a fi dintre cele mai slabe.

Fleoșcul a emis radiații (care au ajuns în cateva minute la noi) și un nor de gaz încărcat electric care ajunge mai greu. Adică în seara asta.
În mod normal ejecțiile solare produc aurora boreală. Adică particulele de gaz care se aprind la contactul cu câmpul magnetic.























Mai modifică și câmpul magnetic al Pământului.




















În mod excepțional afectează rețelele de curent electric și de comunicații. S-a întâmplat în 1972, când a fost afecatată telefonia la distanțe mari, în Illinois. S-a mai întâmplat și în 1989, când vreo 6 milioane de oameni din Canada au rămas fără curent electric.

În mod curios, pe siturile românești de știri, se măcăne despre efectele asupra sănătății. Că migrene puternice, că depresii, că afecțiuni cardiace. M-am uitat pe cateva situri serioase de afară și nu era menționat nimic despre asta. Nici chiar pe siturile citate de paginile românești de știri.
Dar așa se fac știrile la noi, mai manelistic.

Ce faceți de furtuna solară?

2 comments:

Adrian said...

hmmm, nu stiu daca e de la fleoscul asta solar dar e mine m-a f***t astazi o durere de cap de simtem ca o sa bubuie. Acum ca o fi de la statul peste program la birou in ultima vreme sau e doar durere de cap care ma viziteaza cam o data la 2 ani nu stiu.

robin simion said...

dacă te-a durut mai devreme n-a fost de la fleoșc, ăsta ajunge pe seară. :)

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro