Dragobete - etimologie, tradiții și sex

Thursday, February 24, 2011















Happy Dragobete's Day!

Avem mai multe variante etimologice:
- dragu-bete, unde sufixul -bete vine din Oltenia, unde înseamnă adunare sau mulțime;
- de la sărbătoarea religioasă Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (Glavo-Obretenie, în slavonă), cu traseul Vobritenia, Rogobete, Bragobete, Dragobete;
- drugobrat, care înseamnă cumnat în sârbă;
- drago + biti din slava veche, care înseamnă a fi drag;
- din cuvintele dacice trago și pede, care înseamnă țap și picioare.

Dar mai are și alte nume: Cap de primăvară, Cap de vară, Sânt Ion de primăvară, logodnicul pasărilor, Dragomiru-Florea sau Granguru.

Apare reprezentat ca zeul dragostei și bunei dispoziții, echivalentul lui Cupidon și al lui Eros. Mai apare și ca un cioban care o însoțea pe Baba Dochia. De aici mitul că toți ciobanii o au mare? Turma!

Se crede că 24 februarie este ziua în care toate animalele și păsările se împerechează. Mie mi se pare plauzibil că tot felul de păsărici se împerechează cu tot felul de animale.

Un obicei era că fetele și băieții se îmbrăcau de sărbătoare și plecau în pădure să caute flori. Corect, flori, și marmota împacheta gemetele în staniol.
La întoarcere fetele veneau alergând, fugărite de băieți, care le mai prindeau și le mai pupau. Era postludiul.

În sprijinul celor presupuse de mine mai sus aduc un alt obicei. Că femeile nu trebuie să muncească în ziua asta. Cum ar veni, să nu umble prin pădure după lemne, flori sau bureți, pentru că Dragobete e flăcău iubeț și dacă te prinde în padure...
Nu mai bine te îmbraci singurică frumos, îi anunți și pe baieți, și o iei încet spre pădure?

Tot de Dragobete băieții și fete se crestau pe mână si suprapuneau rănile, devenind frați și surori de cruce în marea familie a bolnavilor de hiv, hepatite, creutzfeldt-jakob, febre hemoragice, toxoplasmoze și alte boli transmise prin sânge.

Aceste frumoase obiceiuri au scop precis. Să se cunoască oamenii, să se împrietenească și să facă sex. Că la câte flori au adunat tot anul...

4 comments:

Roxana said...

toxoplasmoza e o infectie parazitara, de cele mai multe ori asimptomatica, dobandita de la carnea insuficient tratata termic sau de la matze....deci e prioritar pe cale digestiva :) acum despre dragobete...si ce daca majoritatea are nevoie de motive pentru a celebra dragostea?unora chiar tre sa le spui cu exactitate ce sa faca si sa NU faca, altfel ajung in iad, e simplu! :))

robin simion said...

Incidența contaminării prin transfuzie de sânge este mică, dar există. Sunt documentat. ;)

Oamenii ajung în iad mai ales dacă nu dau bani la biserică.

dezmatz said...

aaa ... biserica e chestia aia care a inceput mai nou sa imprumute bani cu dobanda? sa ai locuri mai aproape de anumiti sfinti? sau cum?

robin simion said...

biserica n-a vrut niciodata bani, ci doar sa propovaduiasca invataturile lui iisus. BUHAHAAHAHAHAAHAHAHA!

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro