Cum să mănânci corect

Monday, February 28, 2011



















1. Învață cum se simte foamea. E nevoie de exercițiu să-ți dai seama că foamea este nevoia de mâncare în stomac. Nu că ai mânca sushi. Ci nevoia de orice mâncare. Aia e foame. Nu îți este foame când vrei tu, ci când trebuie să-ți fie.

2. Oprește-te când ești sătul, nu când ești plin. Treaba aia cu "ce bine am mâncat, de-abia mă mai mișc" este sinistră. E și o vorbă strămoșească (nu de la strămoșii noștri): ridică-te un pic flămând de la masă. Are și logică. Creierului îi ia cam 15-20 de minute să-și dea seama că te-ai săturat. Așa că mănâncă încet ca să-ți dai seama când e cazul să te oprești. Din proprie experiență îți spun că ajungi la un moment dat când știi cât o să manânci. O să știi exact cât să-ți pui in farfurie.

3. Mănâncă doar când ți-e foame. Lumea crede că se mănâncă la 9, la 13 și la 18-19. E ok să ai trei mese pe zi dar cel mai bine e să mănânci atunci când și-e foame. Dacă ți-e foame între mese, mănâncă ceva sănătos, nu te înfometa între mese, o să ajungi să mănânci mai mult decât îți trebuie când vine ora mesei.

4. Dă-ți seama că porțiile sunt prea mari. Ele s-au dublat în ultimii 50 de ani. Tot timpul trebuie să ai în cap că stomacul tău este de mărimea pumnului (chestia asta chiar m-a ajutat să mănânc mai puțin). Cât să bagi în el? E adevărat că se poate mări de multe ori, dar vrei asta?

5. Mai bine multe mese mici decât puține și "zdravene". Un motiv este că te simți mai ușor. Altul este că nu suferi de foame între mese. Și altul este că îți menții corpul in funcțiune. Metabolismul merge. Când te înfometezi, metabolismul se încetinește, și nu folosești energia stocată. E o modalitate de protecție a corpului.

6. Mic-dejun în fiecare zi. Îți pregătește corpul pentru o nouă zi. Metabolismul se accelerează după încetinirea din timpul somnului. Te poti concentra mai bine întreaga zi.

7. Exerciții fizice. Ele accelerează metabolismul și ard calorii. De asemenea, accelerează digestia. Exercițiile trebuie combinate. Și alergare, și exersarea tuturor mușchilor. Între martie și decembrie eu alerg într-o zi și în cealaltă fac exerciții (mai multe tipuri de flotari, mai multe tipuri de abdomene, triceps la canapea, brațe-umeri-piept cu gantera, flexibilizare, echilibru, stretching samd). Când faci sport îți poți permite și să mănânci mai multe lucruri, dacă ai pofte, pentru că nu se depun. Nu uita că exercițiile trebuie luate treptat. Să nu-ți face singur/ă rău.

8. Mănâncă alimente semidegresate, dar citește eticheta. De multe ori au adaos de zahăr sau alte ingrediente pentru a păstra gustul și textura.

9. Nu doar dulciurile au gust bun. Dacă mănânci diversificat o să-ți aduci aminte (sau o să-ți dai seama) că și alte alimente au gust bun. Experimentează.

10. Fără fantezii cu mâncare toată ziua. Te uiți la reclame și îți lasă gura apă. Sau stai și te gândești cum ai devora o cutie de înghețată. Gândește-te la altceva și nu o să mai poftești atât de mult. Mănâncă fructe. Sunt și dulci, îți și potolesc foamea.

11. Uită de băuturile dulci. Nu faci decât să bagi în corp zahăr și alte porcării. Orice, în afară de apă, doar potolește setea și adaugă la totalul caloriilor pe ziua respectivă. Dacă bei 3 Coca-Cola adaugi 500 de calorii degeaba.

12. Mănâncă încet, mestecă bine. Măcar de 5 ori. Astfel te saturi mai repede și îi faci stomacului viața mai ușoară. Una este când trebuie să digere o jumătate de nucă și alta este când nuca a fost mestecată până se apropie de o pastă. Mult mai eficient. Ca să mănânci mai încet lasă tacâmurile jos după fiecare mușcătură.

13. Schimbă "mănânc oricând și fac exerciții doar când trebuie" în "mănânc doar când trebuie și fac exerciții de câte ori pot". Oamenilor le place să mănânce și nu le place să facă sport. Așa ajung să facă mișcare doar "când e cazul". Adică la cure. După care se îngrașă iar și o iau de la capăt. Trebuie schimbat modul de gândire, stilul de viață. Exercițiile fac doar bine.

14. Ia un aperitiv. De multe ori aperitivele sunt mai mult decât suficiente. Nu e nevoie să mănânci la orice masă aperitiv, felul unu, felul doi și desert. Relax!

15. Dimineața bea apă, nu cafea. Corpul este deshidratat după 8 ore de somn. Bea un pahar mare cu apă. Dacă storci și o jumătate de lămâie e și mai bine (vezi aici de ce). Cafeaua deshidratează. Nu de ea ai nevoie. E doar un moft. Eu mă trezesc foarte bine și nu beau cafea de 15 ani, din liceu.

16. Dacă bei destulă apă o să-ți fie mai puțin foame. Punct. Și nu îți fie frică, e foarte greu să bei prea multă apă.

17. Dacă ești pofticios notoriu, ia un pic de pastă de dinți, plimb-o prin gură și scuipă. Alungă poftele. Și vei ști că, dacă mănânci acum, n-o să aibă niciun gust.

18. Nu te mai uita la modelele de la televizor. Să fii (sau să pari) perfect, e un chin. Atenție exagerată la ce mănânci, exercitii zilnice cu antrenor șamd. Concentrează-te pe un mod de viață sănătos.

19. Întreabă-te: mi-e foame sau doar sunt plictisit?

3 comments:

Roxana said...

Exista o perceptie gresita a timpului care trebuie alocat sportului, fiindca ce-a mai frecventa scuza auzita de mine nu este "n-am chef", este "n-am timp".O ORA este suficienta, mai mult timp petreci, ca femeie, la manichiura, sau coafor, sau prin mall la vanatoare de reduceri...Oamenii trebuie sa-si reseteze setul de prioritati, si-o sa faca din propria initiativa si cu multa usurinta ce-ai povestit tu mai sus, pana atunci e un alt articol despre "health" pe care oamenii-l citesc...si ATAT

robin simion said...

Eu văd două probleme aici.
Cei care spun că n-au chef sunt cei lenesi. E mai usor sa te ridici de la calculator si sa te asezi la televizor. Lor le spun ca o sa inceapa sa le placa in momentul in care or sa vada progrese.
Celor care spun ca n-au timp le rad in nas. Ei sunt ocupatii, workoholicii, agitatii. Si unora le-am dovedit ca au timp, de fapt.

Nuschu said...

Eu, de exemplu, sunt dintre lenesi. Nu-mi place sa fac miscare si pace! Imi place sa sar coarda, sa dansez, sau sa joc volei/badminton, candva imi placea sa merg la munte (acum nu mai am cu cine).
Si nici nu ma deranjeaza treaba asta, decat in momentul in care cei carora le place sportul imi fac apologia acestui mod de viata, in detrimentul modului meu de viata.
De mancat, mananc corect, sucuri beau, probabil, o data-de doua ori pe an si probabil am un metabolism destul de bun.
De fapt, mi se pare ca traim isteria numarului de calorii si al numarului de ore la sala.

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro