Superstiții explicate

Thursday, January 20, 2011























Nu sparge oglinda că sunt șapte ani de ghinion, nu vărsa sarea că ne certăm, nu trece pe sub scară, pisica neagră e rea, vineri 13 este groaznic șamd.

Îmi plac mult superstițiile. Poate pentru ca nu am niciuna si le pot privi de la distanta, obiectiv. Mă distrează când văd oameni care chiar cred că se ceartă cu cineva dacă varsă sarea. Adică un fel de piatră pisată, care întâmplător are gust sărat, aduce ghinion dacă este împrăștiată. Sigur! Poate ne și punem creierul la muncă puțin!

Am și câteva explicații pentru unele dintre superstiții.

Nu vărsa sarea, că ne certăm
În Evul Mediu sarea era extrem de rară. Era și valoroasă, din cauza greutății extragerii ei din subsol. Ca urmare a devenit obiect de schimb, de ofrandă, chiar și de plată. De unde și denumirea de salariu. Se spune chiar că denumirea soldat vine din latinul sol dare - a da sare. Soldații erau plătiți cu sare. Este evident că ea nu trebuia vărsată.
Din toate lucrurile astea, ce s-a reținut până în zilele noastre? Că e semn rău dacă verși sarea. Îmi și închipui un părinte care îi spunea copilului: dacă verși iar sarea, ne supărăm! De aici e doar un pas până la a spune că superi duhurile rele și că trebuie să arunci un pic peste umăr, în ochii lor. Doar-doar ai fi mai atent de acum încolo!
Data viitoare când o vărsați gandiți-vă doar ca e mai bine așa pentru sănătate. Sarea nu e bună în cantitați mari.


Pisica neagră
Vine din ere de mult apuse. Egiptenii aveau o zeiță, Bast, care avea cap de pisică. Celții si nordicii aveau și ei zeități cu imagine de pisică.
Când creștinismul a urcat puternic a vrut să scape de simbolurile altor zeități (apropo de intențiile bune ale bisericii). Posesia unei pisici te transforma automat în vrajitoare. Ca urmare pisicile au fost damnate si aproape exterminate. Din păcate s-au înmulțit șobolanii, care au transmis ciuma, care a omorât cam o sută de milioane de oameni.
Deci pisica e cu pis-pis-pis, nu cu pietre-n cap si cu sperieturi.


Nu se trece pe sub scară
Scara, rezemată de casă, face un triunghi împreună cu pământul. De unde sfânta treime și interdicția de a o traversa, că doar nu esti cu diavolul!
Când se trece pe sub scară se lasă capul mai jos pentru a evita buba. Atât!


Trifoiul cu patru foi aduce noroc
Doar unul din zece mii are patru frunze. Deci dacă ești norocos că l-ai găsit se presupune că vei avea noroc în general. Corect. Vinde-ți casa și joaca la Loto, sigur câștigi.


Dacă spargi oglinda sunt șapte ani de ghinion
Se spune așa pentru ca blambecii care au văzut prima dată oglinzi credeau că o parte din tine se află în ea. Evident, altfel cum te-ai fi văzut în ea? Pe cale de consecință era semn rău dacă o spărgeai. Se spărgea și sufletul tău.
O altă parte vine din pedeapsa pe care o primeai dacă spărgeai oglinda cuiva. O perioadă nasoală.


Vineri 13
Civilizațiile nordice aveau 12 zeități. Evident, pentru că atâtea luni are anul. A treisprezecea era rea. Era în plus.
Se spune că Iisus a fost răstignit într-o vineri. Se mai spune că Iuda a fost al treisprezecelea oaspete la cina cu pricina.
Într-o zi de vineri, care era și pe 13, regele Filip i-a arestat și torturat pe Templieri. Lăsând prostiile la o parte, le voia averile. Dar asta e altă poveste.
Eu n-am pățit nimic până acum. Poate-s norocos. Poate e de la trifoiul cu patru foi pe care-l am în sân.


Să bați în lemn să nu ți se întâmple ceva rău
In Anglia evului mediu, un condamnat la moarte prin spânzurare (tâlhar sau criminal) putea alerga la biserică să se refugieze de cei care-l urmăreau. Ca să i se deschidă trebuia să bată în ușile din lemn masiv. Lumea a început să bată în lemn din reflex, să nu li se întample.
Bat în lemn.

Nu te uita la nevastă-mea că o deochi!
A apărut din dorința de a proteja o persoana frumoasa și dragă. Aveai un motiv să le spui oamenilor să nu se holbeze la iubita ta.
Partea a doua este cu copiii. S-a făcut un studiu și s-a arătat că, în 30% din cazuri, copii pot avea reactii negative în următoarele ore, după ce au fost supuși privirilor excesive ale unui grup de adulți. Dar ăsta este un atavism. Cam la toate animalele vertebrate (inclusiv om) privirea directă poate înseamna amenințare, agresivitate. Ăsta este un semnal de avertizare pentru copii. Creierul lui începe să proceseze intens si devine încărcat. De aici și reacțiile ciudate.
Când se spune de deochi creierul începe să proceseze alte informații și se liniștește.
Ptiu, să nu vă deochi!


Închei cu câteva ziceri despre superstiții:

Superstiția este religia minților slabe, a spuns Edmund Burke.

Voltaire - Superstiția este pentru religie așa cum astrologia este pentru astronomie - fiica rea a unei mame înțelepte. (aici aș avea câte ceva de comentat despre religie dar nu e momentul)

O convingere care nu lasă loc de îndoieli nu este o convingere, este o superstiție - Jose Bergamin.

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro