Zaharul in toate formele lui

Wednesday, October 27, 2010

O felie de tort, o prajitura, o tableta de ciocolata, un baton de cereale care suna sanatos, cerealele de firma cu adaosuri dulci, bauturile energizante, iaurturile care se numesc cu fructe, bomboane, budinci, snacks, chips, popcorn, bauturi alcoolice, sucuri de fructe cu adaosuri, faina alba, sucurile carbogazoase, cartofi prajiti, gogosi, inghetata.

Toate au zahar. Mult zahar.

Din pacate creierul nostru este invatat ca dulce este bun. Acru sau amar este rau. Poate chiar otravitor. Pe cand dulcele este o minune, iti da energie si nu te omoara. Ma rog, nu te omora in preistorie, cand mancai o mura pe un varf de munte.

In zilele noastre s-a schimbat modificarea.
Un pahar mare de suc carbogazos (Coca Cola, de pilda), de 340g, are 9 (noua) lingurite de zahar!
Painea alba are 3 (trei) lingurite de zahar pe felie. La fel are si o chifla de hamburger.
O inghetata de 150 de grame are 20 (douazeci) de lingurite de zahar.
Un ecler cu ciocolata are 7 lingurite de zahar.
O lama de guma de mestecat are o jumatate de lingurita de zahar.

Ca sa ma fac mai bine inteles, am niste poze pentru voi. Cu alimentul/bautaura/desertul si continutul de zahar langa el.

Incepem cu Muma Padurii: Coca Cola. Sper ca aveti o gentuta pentru tot zaharul asta.


















Un Mocha Frappucino la Starbucks?























Micul dejun "sanatos" - cereale dulci.



















Delicioasa Haagen -Dazs.



















Dragul de McDonalds. Un McFlurry.























Delicatul iaurt cu fructe. Ce poate sa fie rau?



















Snickers. La cat zahar are ar trebui sa se numeasca Sneakers.



















Taste the rainbow. Vomit the rainbow!



















Rebdul. Pe langa celelate mari neajunsuri mai are si zahar.



















Nou-lansatii biscuiti Oreo.

















Unii producatori ascund zaharul sub alte denumiri si lumea ii crede. Iata cateva cateva dintre ele: zahar brun, sirop de porumb, demerara, dextroza, fructoza, galactoza, glucoza, zahar invertit, lactoza, malt, maltodextrina, maltoza, sirop de artar, melasa, muscovado, panocha, sirop de orez, sucroza, turbinado.

Zaharul da dependenta.
Zaharul declanseaza secretia de insulina, care declanseaza sinteza de grasime si de colesterol. Adica incepi sa te ingrasi fara sa mananci neaparat mult. Duce la obezitate.
Scade imunitatea.
Te face hiperactiv, anxios, depresiv.
Zaharul hraneste celulele canceroase.
Provoaca probleme intestinale: absorbtie deficienta, aciditate, indigestie.
Provoaca imbatranire prematura. De fapt insulina te imbatraneste dar ea e declansata de zahar.
Ajuta la dezvoltarea Candidei.
Afecteaza pancreasul.

Poate provoca: pietre la vezica biliara, apendicita, hemoroizi, vene varicoase, osteoporoza, tensiune marita, alergii, eczeme, ateroscleroza, boli cardiovasculare, afectarea structurii ADN, cataracta, emfizem, steatoza hepatica, retentia de fluide, pierderea elasticitatii tendoanelor, migrene, guta, dezechilibre hormonale, ameteli, moarte celulara, deshidratare, boli ale gingiilor samd.

Prajitura, cineva?

5 comments:

hermosa said...

de acord cu tine... dar acum ce sa consumam???
pana la urma cu o moarte toti suntem datori, nu? ;)

robin simion said...

Ce sa consumam? Daca tu crezi ca numai cele de mai sus sunt de consumat, e grav.
De ex: iaurt simplu (fara fructe, lapte praf, zahar si alte chimicale), batoane de cereale adevarate (nu dulci), apa si sucuri naturale de fructe, faina integrala, mai putine prajeli, mai putine grasimi, mai putine dulciuri, cereale simple (in care pui banane, nuci, zmeura adevarate), ciocolata neagra (daca tii neaparat, are mai putin de jumatate din zaharul celei normale), cat mai putine paste prelucrate, si lista poate continua pe multe pagini.
Sunt foarte multe lucruri de mancat in afara celor indicate de producatorii lor. ;)

Datori cu o moarte? atitudinea asta este exact ca a celor care imi spun mie ca am dat 8 kg de grasime jos degeaba, ca mananc sanatos degeaba, ca fac sport degeaba, ca o sa-mi cada o caramida in cap. Poate in felul asta mai si alegeti cum si cat de repede va fi moartea aia.
Si daca imi cade o caramida in cap maine, ce? Sa-mi para rau ca nu eram gras ca un porc?

Anonymous said...

Da,asta mi se zice si mie...am tinut un regim in care am evitat 8 luni de zile cele insirate mai sus..si multe altele..am scapat de 20 de kg...si mi se spune...ai slabit ba,tre' sa iti iei alte haine...si tot odata cu noi mori...dar eu sunt fericit asa...!!!
P.S. cele enumerate in blog nu mai sus :)

iri said...

aoleu ce as vrea sa ma convinga postul asta sa nu mai mananc zahar. dar nu pot, jur. am incercat de atatea ori sa nu mai cedez atunci cand vad ceva dulce (aproape orice), dar inca nu pot. surprinzator e ca nu ma ingrasa, dar am asa o vaga senzatie ca o sa ma pasca un mare diabet in curand:|

robin simion said...

sa stii ca nu zaharul da diabet.

cauzele pot fi: mostenirea genetica, inaintarea in varsta, inactivitatea, grasimea corporala, dieta bogata in carbohidrati de toate felurile (care duce la ingrasare, care poate duce la diabet).

fa-ti o glicemie. e cel mai simplu sa vezi daca totul este in regula. sau, mult mai simplu si mai sanatos, mai lasa dulciurile. ia un mar mai bine.

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro