Cand UV se transforma in BU-BE

Tuesday, July 7, 2009

Stiti toti ca ultravioletele sunt radiatiile electromagnetice cu o lungimea de unda mai scurta decat a luminii vizibile dar mai lunga decat a razelor x. Adica intre 10 si 400 nm. Sunt numite ultraviolete pentru ca frecventa lor este mai mare decat a celor pe care le percepem a fi violet. Gata, nu va mai bat la cap cu tampenii.

Treaba e ca undele astea ne fac rau. Uneori foarte rau. Adica boli de piele, de ochi sau de sistem imunitar. Se poate ajunge pana la cancer prin modificarea ADN-ului. Afara se fac de ani de zile harti cu indicii de radiatii. Mare minune e ca au inceput si la noi de foarte curand.

Asa arata o harta:


















Deci suntem in zona de MARE si FOARTE MARE. Ce misto! Sa vezi ce ne bronzam, ar putea spune unii. Astia sunt indicii de astazi:
















Harta urmatoare ne spune unde si cu cat la suta a crescut nivelul din 1980 pana in 2000.

















Iar suntem in zona cu crestere masiva. Niste norocosi.
Nici cu cremele de protectie nu e prea roz. Multe substante din compozitia lor produc alte substante extrem de nocive cand sunt sub radiatii solare si in contact cu celule vii. Ce tare, hai la mare! In urma uni experiement din 2006 a reiesit ca in primele 20 de minute dupa aplicare sunt mai putini radicali liberi in piele. Treaba se schimba spre 60 de minute cand in pielea data cu crema sunt mai multi decat in pielea netratata. Radicalii liberi sunt aia care, cand reactionaza cu diverse substante, nu mai lasa celulele sa functioneze normal. Stiti voi unde poate duce asta. Nu vreau sa devin patetic.

Cea mai buna protectie? Ochelari cu protectie UV si evitarea labartarii trupului la soare intre 11:30 si 16:00. Stiu, multi ati sarit de cur in sus: dau bani sa merg la mare si sa nu iau tot soarele numai pentru mine? Daca asta este reactia voastra cititi din nou ce am scris mai sus.

Vreau sa ii salut si pe aceasta cale pe prietenii mei care stau la plaja la ora 14:00 ca niste fotomodele pline de ulei. Ii salut pentru ca ei sunt invincibili, nu li se poate intampla nimic. As vrea si eu sa fiu asa.

.

2 comments:

Romania, te iubesc! said...

Culmea e ca romanii nici macar nu inteleg cum sta treaba cu protectia solara- isi dau din prima cu ulei de plaja ca asa au vazut ei la altii de pe plaja. E prea mult sa le mai ceri sa inteleaga si treaba cu UVA si UVB si gradele de protectie! E o intreaga literatura.

robin simion said...

ai intrat deja in fizica cuantica cu uva si uvb :)))

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro