Viata la borcan

Thursday, May 14, 2009

Am descoperit ecosistemele independente. Tare nu? Bine, va spun. Sunt globuri de sticla ermetic inchise care contin(in marea lor majoritate): apa, nisip, pietricele, plante, un coral si crevete de mici dimensiuni(pana la 10 mm). Le cumperi, le pui pe raft sau pe pervaz si nu trebuie sa faci nimic. Doar sa urmaresti cum traiesc, cum se dezvolta, cum se hranesc, cum fac curat samd. Si asta pentru pana la 10 ani. Asa arata(formele si continutul variaza):























Si asta e o creveta. In viata ei proprie si independenta.




Daca o creveta moare - bucurie! Devine hrana pentru celelalte.



In astfel de biogloburi mai pot fi: melci, plancton, tot felul de plante acvatice, tot felul de nevertebrate acvatice samd. Pestii nu sunt recomandati pentru ca au nevoie de mai mult oxigen si de mai multa hrana pentru a supravietui.

Treaba merge asa: fauna mananca micro alge de pe plante si da inapoi nutrienti. Plantele dau oxigen pentru animalute si ele dau dioxid de carbon inapoi. Un schimb corect care le face sa traiasta in pace si prietenie pana moartea le desparte.

Un bioglob costa de la cateva zeci pana la multe sute de euro. Merita. Dar nu pierd timpul degeaba pe aici. Am cautat si exista solutii foarte ieftine.
Se iau:
- un bucata borcan incolor sferic cu capac(daca va e lene sa cautati unul frumos poate fi si un banal borcan de castraveti)
- nisip si pietricele (se gasesc la magazinele de acvaristica si este de preferat sa fie "vii" adica sa aiba microorganisme pe ele.)
- plante de apa (una sau doua care sa ajunga pana la suprfata, fara a fi foarte mari, si mai multe de 1-2 centimetri care sa creasca pe fundul biosferei)
- animale - crevete, melci, viermi de apa samd (se pot lua tot de la acvaristica sau puteti merge la un lac si sa luati viata marina la discretie)

Se pun in glob aproape toate ingredientele, in afara de animale. Se lasa cateva zile pentru ca algele sa inceapa sa creasca, apa sa se linisteasca si pentru a se crea un echilibru. Dupa care se pun si animalele. Nu suprapopulati cu plante sau animale. Puneti capacul etans. Plasati sfera intr-un loc bun (sa aiba lumina si temperatura sa nu scada foarte mult). Gata! Nu mai trebuie sa faceti nimic. Astea or fi animale de companie pentru lenesi?

Vizionare placuta!

.

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro