Acelasi brief - variate rezultate

Tuesday, January 13, 2009

Zilele trecute, am vazut tabloul lui Leonardo numit Bunavestire.
El reprezinta scena in care Arhanghelul Gabriel ii spune Fecioarei Maria ca il va naste pe fiul lui Dumnezeu.











Am facut o mica cercetare si am mai gasit cateva ilustrari.



































































































In toate l-am gasit pe Arhanghel ba umil, ba dansator, ba romantic.

Nicio alta ilustrare nu seamana cu cea a lui Leonardo. Nu e un tinerel aiurit care se ploconeste sau zboara cu o floare in mana.
E un tip hotarat care are o misiune. Sa o instiinteze pe Maria ca are o treaba. Il simti ca acum a picat din cer, pe un genunchi, il simti ca este concentrat, simti ca are un mesaj esential de transmis. Privirea lui, pe sub sprancene, spune multe.




















Simti ca nu e acolo sa stea, aripile sunt pregatite, nu stau ca unele de la Victoria's Secret de decor, pe spate. Mana, daca nu ar arata Sfanta Treime, ar arata cu degetul la ea: "Ai treaba!"
Ni se mai spune ca ei sunt din alte lumi. Si nu prin el in zbor, nu prin lumina divina, ci mai discret: perspectiva adanca dintre ei care mai si e marginita de doi copaci, ca doua bariere.

Cat despre aspectul ploconirii... Maria era o tarancuta tanara din Nazaret, care a fost insarcinata. Si la propriu, si la figurat. Nu era vreo regina la care sa te duci in genunchi. Sa nu mai spun de versiunea iconografica in care Maria e pe un jilt. Sa fim seriosi!




















Ajung la concluzia ca, indiferent cat de bun ar fi brieful, mai conteaza si artistul.

.

0 comments:

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro