Large hadron collider

Tuesday, September 9, 2008

Am aflat, acum cateva luni, de cea mai mare masinarie de facut experimente(are 29 km, este la 92m sub pamant, a costat vreo 5 mld EUR si are niste magneti componenti de 2000 tone). Si ca e destinata accelerarii si ciocnirii particulelor. Le accelereaza pana la 99.999999 % din viteza luminii si apoi le ciocneste. Vor, astfel, sa recreeze momentul imediat urmator big bang-ului. Mai exact a miliarda parte dintr-o secunda dupa KA-BOOM!

Partea tricky e, zic unii, ca s-ar putea sa se intample niste nefacute. Cum ar fi: explozii imense, gauri negre(care ar putea hali Pamantul), intoarceri in timp. Vor sa mai descopere si Particula Higgs(sau particula lui Dumnezeu). O particula ipotetica ce, se pare, da greutate materiei si ascunde unele proprietati ale altor particule.

Sa ne calmam. Nu stim sigur daca se va intampla ceva rau. Nu avem decat sa asteptam pana maine - 10 septembrie - cand va avea loc primul test la scara reala.

Pana atunci va recomand prezentarea asta a LHC. Este una pe care, aproape sigur, nu ati vazut-o.



Daca maine se intampala ceva, sa stiti ca mi-ati fost dragi. :))


UPDATE: Partidul Conservator a trimis scrisori ambasadelor tarilor membre CERN pentru a opri experimentul si azi vor picheta ambasada Elvetiei. Astia sunt PA! Chiar cred ca pot opri opri ei un experiment de o asemenea anvergura? Poate vor doar sa ciupeasca un vot-doua in plus.

UPDATE2: A inceput. Or sa incerce sa trimita o particula in sistem. Nu o sa aiba nici o fractiune din viteza si energia pentru care a fost programat. Din octombrie incolo incepe sa functioneze la capacitate maxima.

UPDATE3: Particulele astea care vor fi lansate nu sunt chiar fraiere. Vor avea de 100 de ori temperatura din mijlocul Soarelui si vor circula in tubul asta racit pana aproape de zero absolut(pe la -271,3 grade).

UPDATE4: Astia se tot intreaba daca asta e o joaca de-a Dumnezeu. CUm ar fi fost sa-l intrebe Constantinescu pe Iliescu: Domnule Iliescu, va jucati de-a Dumnezeu?

UPDATE5: Cu tot cu ceva probleme de criogenie, treaba a mers bine azi, in conditiile in care particulele au mers cu viteza mica, segment cu segment, si fara sa se ciocnesca. Distractia incepe de pe 21 octombrie cand or sa se bata cap in cap particule ce merg cu viteza luminii. Asteptam cu interes.
Maria, ai legatura.


UPDATE6: Au aparut si bancuri pe seama experimentului. Mai exact a romanilor.
Experimentul de ieri din Elvetia a esuat deoarece un grup de romani a furat 1,3 kilometri de tunel in care se aflau si cei 20 de protoni . Din pacate viteza cu care au actionat romanii a fost mult superioara vitezei de deplasare a protonilor.

.

6 comments:

Anonymous said...

Daca ti-am fost dragi, stai linistit ca particulele noastre se vor mai intalni pe undeva... (nimic nu se pierde, totul ajunge in acceasi conserva)

robin simion said...

daca esti femeie, sper sa se si ciocneasca particulele noastre. :)

Anonymous said...

lumea sta si se uita daca mai apare un alt soare (negru de data asta) si particulele tale nu se pot gandi decat cum sa abuzeze de fortele slabe ale sexului frumos..

Anonymous said...

update: Robin draga, aici e vorba despre Big Bang (chestie care nu are nici o legatura cu Gang Bang!)

robin simion said...

e vorba de o ciocnire reciproc avantajoasa, nu de un abuz.
abuz, doar daca insista.

si poate sa fie Big Gang Bang? :))

dezmatz said...

Pot sa fac poze la ciocnire? Sa aflu din tainele absconse ale primei bambardeli universale?
Dau si procent din castiguri ...

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro