Un plancton(sic!), doi planktoni

Thursday, June 12, 2008

Ma uitam pe National Geographic Wild zilele trecute. Ne povesteau oamenii astia cum e cu basking shark(rechinul care se relaxeaza, cum ar veni).














Un rechin mare, de vreo 10 metri, care e destul de asemanator cu rechinul balena. Si, cum sunt ei atat de mari, se hranesc cu cele mai mici vietuitoare din ocean. Plancton. Care are o definitie cam asa: totalitatea organismelor animale si vegetale(in general microscopice) care traiesc in apa, pana pe la 200 de m, si cu care se hranesc tot felul de pesti si alte animale acvatice. Deci o masa de organisme.

Ceea ce, se pare, e prea mult pentru redactorii platiti sa traduca si sa faca subtitrarea. Au tradus, de nenumarate ori(poate toate), ca rechinul asta se hraneste cu PLANKTONI.
Ce-a facut, ma?
Si cam cati planktoni de-astia mananca? 2-3 pe zi sau cateva sute?

E grava treaba cu astia. Am tot vazut probleme grave de traducere pe TOATE posturile astea culte. Le-am si scris la un moment dat.

Se presupune ca boii care se uita, si platesc pentru asta, ar trebui sa invete ceva, sa afle lucruri noi si interesante. Nu sa corecteze subtitrarile. Daca ma gandesc bine am vazut, la un moment dat, cum se fac angajarile intr-o firma care presteaza servicii de genul asta pentru un trust. Cine e var, nepot, prieten cu cineva de acolo e angajat. Nu conteaza ca la concurs a tradus de 3-4 ori mai putin decat altii, si mai prost. Doar e de-al casei.

Si-asa ajungem sa schimbam programul sau sa scoatem subtitrarile pentru a auzi ce spun niste oameni de stiinta si sa nu citim ce scriu niste nepoti. Rude cu planktonii.

.

1 comments:

ruxa said...

mie'mi place cand e luna plina si planktoni d'astia ca se reflecta frumos in apa, zici ca's licurici. si cand raman maini multe multe in urma cand treci cu palma prin apa si se vede conturul corpului fosforescent, asa
si fara rekini d'astia. rekinii sunt rai, am vazut io la tv. falci 1, 2 si 3 :))

Blog Widget by LinkWithin
toateBlogurile.ro